2010 New York

Aug. 2010: New York (met Anouk & Andrée)

17 aug: Kedootje…

20100816NewYork1Deze reis is een cadeau van en voor mijzelf voor mijn vijftigste verjaardag (november vorig jaar).
Het duurde even voordat we alle drie synchroon liepen qua lege plekken in onze agenda’s maar nu is het dan zover, we knijpen er samen tien dagen tussen uit en betrekken morgen for the time being een appartement in Chelsea, Manhattan.
Wordt vervolg…..

Nanny:
Lieve Carla, ik wens jullie alledrie veel fun in THE big Apple.

Ik kijk uit naar je blog.
Veel liefs, Nanny


18 aug: We made it…

Vannacht bij Andrée in Lombok geslapen en al vroeg op pad naar Utrecht cs waar we met Anouk op de trein naar Schiphol zijn gestapt. Daar vandaan, na allerlei rijen en controles op tijd naar Londen vertrokken. Daar nóg meer rijen en controles met grondige foulleringen, maar uiteindelijk vertrokken we dan toch (wederom op tijd) naar New York. De vlucht was zoals verwacht, lang en saai. In New York wéér een lange rij, deze keer om afdrukken te maken van álle vingers en duimen en als bonus nog een pasfoto.

20100818NewYork1Na al dat gedoe konden we onze koffers gelukkig meteen van de band afplukken en zijn we met een yellow cap naar Manhattan gereden waar we om een uur of vijf plaatselijke tijd (in Nederland was het inmiddels 23.00 uur) bij ons appartement aankwamen. De portier van het complex had onze sleutel klaarliggen en we hebben ons meteen gesetteld in het ruime en koele (airconditioning!) appartement. Daarna wat door ‘onze’ wijk Chelsea geslenterd en in de buurtsupermarkt boodschappen gedaan. Op de terugweg wat take-away-pizza’s gekocht die we thuis hebben opgegeten. Vroeg naar bed.


19 aug: Zuidelijk Manhatten

20100819NewYork1Voor vandaag en morgen een busabonnement gekocht, waarmee je onbeperkt op en van een dubbeldekker met open dak kan springen. Ideaal om een goed beeld van de stad te krijgen. Vandaag was dus Manhattan aan de beurt: Ground Zero, Empire State buiding, Soho, Wallstreet, tot aan de zuidpunt mef uifzicht op het Vrijheidsbeeld. Daar op een parkbankje geluncht en toen lopend via Chinatown, Little Italy, Soho en Greenwich Village terug naar Chelsea gelopen.

Ik vind het een prachtige stad met idiote contrasten qua bouwstijlen. De mensen zijn vriendelijk en relaxed, al zal dat ook wel met de tijd van het jaar en het weer te maken hebben. Het is hier zo rond de 30’C met een strak blauwe lucht. De kinderen vinden het perfect weer maar van mij mag het wel een tandje lager…

Nanny:
Dag dames,

Het lijkt me dat jullie het erg naar je zin hebt, geweldige ervaring.
Fijn dat het weer ook goed is, beter dit dan koud en regen.
Carla bij Jour de Fête missen ze je!
Have fun en veel liefs,
Nanny


20 aug: Noordelijk Manhattan

20100820NewYork1New York blijkt een vermoeiende stad dus vandaag werd uitgeslapen door A&A, terwijl ik in de huiskamer op de bank een boek over New York lag te lezen.

Na het ontbijt naar East Village gelopen waar we op de dubbeldekker naar het noorden zijn gestapt. Die bracht ons bij o.m. het gebouw van de Verenigde Naties, Chrystlerbuilding, Time Square en maakte tenslotte een rondje om Central Park (langs de plek waar John Lennon werd doodgeschoten).

20100820NewYork2Bij het Guggenheim-museum zijn we uitgestapt en na een picknick in Central Park zijn we het museum ingegaan. Ik was erg onder de indruk van het gebouw (architect: Frank Lloyd Wright) maar de kunstwerken zelf (van o.a. Kandinski) deden me niet zoveel. Heb ik wel vaker last van….

Daarna weer naar het zuiden gelopen, op weg naar DE Applestore. Ik had een boodschappenlijstje van Nanny bij me en nadat ik dat had overhandigd aan de slimst uitziende medewerker stond ik binnen de kortste keren met m’n handen vol bij de kassa. Apple blij, Nanny blij.

En toen had Anouk nog wat boodschappen te doen: een dure kledingwinkel waarvoor je normaliter op de stoep in een lange rij moet staan en een dagcrème die ze alleen hier hebben. En daar zat ik weer, zoals gebruikelijk, met een boek op de etalagerichel te wachten tot de dames terug waren van hun exercities.

Vervolgens de metro in (niet mijn favoriete manier van reizen, maar wel de snelste) om een weekticket te kopen en daarna naar huis gereden om wat uit te rusten. ‘s Avond bij de Italiaan ‘Il Bastardo’ op de hoek gegeten. Lekker!


21 aug: Shopping…

20100821NewYork1Vandaag eerst maar eens twee vlooienmarkten bezocht die echter al gauw door A&A werden afgekeurd vanwege te hoge prijzen. In East Village hadden ze meer geluk: veel dumpshops en alternatieve winkeltjes.

Terwijl zij binnen waren zat ik meestal op m’n gemak ergens in de buurt op een bankje te lezen, het straatleven te bekijken of wat te praten met New Yorkers die ook even niets beters te doen hadden. Ik vind de mensen hier erg ontspannen en vriendelijk en er is geen sprake van een jachtig stadsleven. Bevalt me wel moet ik zeggen.

‘s Middags lekker op een terras geluncht en daarna verder geslenterd door East Village. Om vier uur haakte ik af en ben ik naar huis gelopen waar ik een afspraak had met de verhuurder van het appartement. A&A kwamen drie uur later thuis, bekaf van het shoppen…


22 aug: Lazy sunday afternoon…

20100822NewYork1Vanochtend op weg om een gospeldienst in Harlem bij te wonen. Dat viel nog niet mee: het was broeiend warm, het miezerde en de metro hield er drie haltes te vroeg mee op. Vervolgens bleek voor de kerk een hopeloos lange rij te staan van mensen die hetzelfde idee hadden als wij. Helaas dan, we hadden geen zin om aan te sluiten en zijn op ons gemak per bus weer downtown gegaan.

De middag lui in ons appartement doorgebracht, lezend in boeken over New York en plannen makend voor de komende dagen.

Op de foto hiernaast ons uitzicht vanaf de 9e etage. Die waterreservoirs zie je hier overal op de daken. Ze zien er uit of ze ooit van de prairie geplukt zijn en zolang op de daken gezet zijn, maar ze worden daadwerkelijk gebruikt om de waterdruk te regelen.

20100822NewYork2Vanavond in de Lower Eastside in een visrestaurant gegeten en daarna een poging gedaan om in diezelfde buurt een bar met life-optredens binnen te komen. Helaas, we kwamen er niet in, Andrée was te jong (20,5 jr). Ze zijn hier erg streng én braaf voor wat betreft wettelijke bepalingen. Uitslovers…

Een blok verder mochten we gelukkig wel een gezellige bruine kroeg in en daar hebben we de zoveelste bui van die dag afgewacht. Helaas brachten die buien geen verkoeling, het blijft hier warm en broeierig.

In de metrogangen is het helemaal een oven en gutst het zweet al gauw langs je rug. De plaatselijke ratten vinden die warmte overigens prima, we hebben er vanavond diverse mogen aanschouwen terwijl ze allerlei eetbaars tussen de rails vandaan plukten…

Nanny:
Lieve Carla, Zoals jij de tocht door New York beschrijft heb ik het ongeveer altijd in gedachten. Een van de redenen dat ik er graag eens heen zou willen, een grote drukke stad waar toch relaxed geleefd wordt, heerlijk!

Over de Apple store hoor ik graag alles.
Wat het weer betreft hebben wij ongeveer hetzelfde weer, flinke buien, veel wind en benauwd.
Ik kijk uit naar je volgende blog met weer mooie foto’s.
Liefs,
Nanny


23 aug: Museum en zo…

20100823NewYork1Vanochtend naar het American Museum of National History gegaan, een groot complex bij Central Parket met grote skeletten van dino’s, echte meteorieten en nog véél meer.

Daarna door het park naar midtown gelopen waar we in het Grand Central Station (jugendstil) geluncht hebben.

En toen moest er weer geshopt worden door A&A, dus ik haakte af en heb de rest van de middag in m’n eentje door de stad geslenterd en mij prima vermaakt.

20100823NewYork2Het plan om ‘s avonds naar de film te gaan werd aangepast omdat we te moe waren. Uiteindelijk hebben we thuis languit op de bank naar Grease zitten kijken. Alleen de cola en popcorn ontbraken nog….

Nanny:
Wat een mooi gebouw, is dat het station? Prachtig!

Haha, als de dames zo door blijven shoppen vormen mijn appeltjes straks maar een klein deel van de bagage.
Liefs, Nanny


24 aug: En nóg een museum…

20100824NewYork1Vanochtend eerst met de metro naar de zuidpunt van Manhattan gereisd. Daarna door de miezerregen via Ground Zero naar het noorden gelopen. Uiteindelijk bij het Museum of Modern Art uitgekomen en daar een hele tijd gebleven.

20100824NewYork2Toen naar Timesquare gelopen waar we zouden proberen kaartjes voor de musical ‘West Side Story’ te krijgen, hetgeen helaas niet lukte (we proberen het morgen nog eens). Timesquare zelf vind ik echt vreselijk. Dit deel van Broadway is helemaal volgeplempt met theaters en trekt dus veel volk. Je ziet overal lange rijen staat en wordt gek van de schreeuwende bewegende reclame op alle gevels. Niets voor mij, ik was blij toen we daar weg konden.

20100824NewYork3Even thuis in Chelsea een dutje gedaan en daarna uit eten en wat drinken in East Village, ondertussen onze favoriete buurt…


25 aug: Biking the bridges & West Side Story

20100825NewYork1De laatste (hele) dag in New York, dus vandaag moest het er dan maar eens van komen; mijn fietstocht door New York. Helaas regende het toen ik om 9 uur vertrok bij de fietshandel waar ik mijn fiets gehuurd had en binnen 10 minuten was ik dan ook tot op het bot nat. Gelukkig was het niet koud en ook de wind hield zich gedeisd.

Eerst maar eens naar de Hudson in het westen gefietst en vervolgens langs de kunst naar het zuiden. Onderweg nog een marine-onderzeeër en een vliegdekschip (mét vliegtuigen erop) gezien.

20100825NewYork2Ter hoogte van City-hall dwars door Downtown-Manhatten naar de Brooklynbridge gefietst en de Eastriver overgestoken. Aan de overkant in Brooklyn naar het noorden gereden en via de Manhattanbrige weer terug gefietst.

Het concept van fietsroutes is voor New York nog niet helemaal duidelijk. Af en toe zijn er mooie groene fietsstroken aan de wegkant geschilderd maar die houden op de meest onmogelijke momenten op en dan moet je het verder zelf maar uitzoeken. Ervan uitgaande dat ik goed zichtbaar was (ik droeg een knalrode regenjas en een gifgroene fluoriserende helm) ben ik vervolgens door de verkeersdrukte via Chinatown weer naar het noorden gereden.

Nadat ik mijn huurfiets weer ingeleverd had ben ik terug naar Chelsea gegaan om droge kleren aan te trekken en vervolgens doorgegaan naar East Village waar ik met A&A voor de lunch afgesproken had. Na de lunch gingen de dames verder met hun hoofdactiviteit hier (juist ja, shoppen dus) en ik ben zigzaggend naar het noorden gelopen terwijl de regen steeds minder werd.

20100825NewYork3Aan het eind vd middag sms-ten A&A dat ze kaartjes voor de West Side Story hadden weten te bemachtigen en of ik maar even naar het Palace-theatre op Broadway wilde komen. We hebben daar eerst nog wat gegeten en toen zijn we het prachtige, oude theater in gegaan (oa Bob Hope en Groucho Marx traden hier vroeger op). Het was helemaal goed, mooie zaal, mooi toneel, mooie dans en zang en knappe muziek van Bernstein.


26 aug: Laatste dag…

20100826NewYork1Nadat we onze koffers bij de portier hadden achtergelaten zijn we naar het Highlinepark in West-Chelsea gelopen. Dit park is op 9 meter hoogte op voormalige spoorbanen van vrachttreinen aangelegd. Zéer bijzonder. Nadat we daar in de buurt ontbeten hadden zijn we naar East Village gegaan waar we gebleven zijn tot het tijd werd om terug te lopen naar ons appartementencomplex.

20100826NewYork2Als afsluiting daar eerst nog even op het dakterras (16e verdieping) uitgepuft.

Tenslotte een taxi naar JFK-airport gepakt en de terugreis opgestart…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.