Stoere jongens

(Opdracht: schrijf het verhaal bij deze foto)

“Hoezo niet geschikt? Sinds wanneer bepaalt de wet of ons huis geschikt is om in wonen?” De jongste man gaat naast zijn 92-jarige broer zitten.

 

Stoere jongens“En nou komt zo’n snotjong van de gemeente ons vertellen dat het niet verantwoord zou zijn dat wij in dit huis blijven wonen”, gromt deze tussen zijn tanden.
“Nou moet u eens goed luisteren. Toen ik nog met onze ouders hier in huis woonde bemoeide niemand zich met ons. Ik heb pap en mam verzorgd tot het einde en toen hadden we ook geen douche, en geen elektriciteit.”

En later, toen mijn vrouw zaliger stierf, ben ik hier weer komen wonen, valt zijn broer hem bij. “Maar het huis was veel te groot voor ons. Wat moeten we nou met een aparte keuken en badkamer, en met al die slaapkamers? We hebben een gasstel daar in de hoek bij de gootsteen gezet en een wc aangebouwd. En zo leven we hier in deze oude aanbouw waar we alles hebben wat nodig is.”

De maatschappelijk werker schuift onrustig op de wankele stoel die hem door de broers werd aangeboden en probeert het nog eens. “Maar het is voor uw eigen bestwil, de buren zijn bezorgd om uw welzijn en vinden het onverantwoord dat u gasflessen gebruikt om te koken en petroleumlampen als verlichting. Bovendien eet u waarschijnlijk te eenzijdig omdat u alleen leeft van wat u in uw tuin verbouwd.

Zien wij er ongezond uit dan, vraagt de kleine broer terwijl de aderen in zijn nek opzwellen en hij naar buiten wijst. Ik durf te wedden dat ik eerder boven in die perenboom zit dan u.
“Bovendien, wie draagt er hier een dikke trui terwijl het amper november is?” De borstelige wenkbrauwen van de oudste man worden dieper als hij honend verder praat. “Wíj hebben het nooit koud en hebben ook bij strenge winters genoeg aan ons houtkacheltje.”

“Kom, het is goed geweest zo, ik zal u uitlaten”, zegt de kleinste man terwijl hij naar de houten deur loopt. “Ik loop een stukje met uw mee naar buiten, dan kan ik meteen wat prei uit de tuin halen voor het avondeten”.
Trek de deur achter je dicht, zegt z’n broer, anders tocht het zo.

november 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.