‘Songs of Doubt’

“Wat jammer nou”, verzucht de vrouw naast me, “dat ze de teksten niet in het programmaboekje hebben gezet, ik kan hele delen niet verstaan”.
Dat laatste klopt. Er zijn tijdens de voorstelling in de Bordenhal regelmatig momenten waarop ik mij afvraag waarover gezongen wordt door koor en solist.

Songs of Doubt‘Songs of Doubt’ heet de voorstelling van Studium Chorale, een liederencyclus van de Deense componist Rønsholdt, over alle belangrijke besluiten in ons leven. Ik besluit om mij mee te laten voeren met de muziek en glij weg in een staat van meditatie waarin mijn gedachten zich moeiteloos voegen naar de klanken die boven het ademloos publiek hun weg vinden.

“We look back on the past we know and to the future we hope for or fear, and flip between these to mental images in order to find the right decision”, staat in het programmaboekje. Dat stemt tot nadenken.

Het is een prachtcombinatie: het technisch perfect zingend koor, Roderick’s zalvende solostem en Nathalie die haar ‘ondes martenot’ bespeelt. Ze ontlokt dit elektronisch muziekinstrument van begin vorige eeuw zowel spooky synthesizergeluiden als gesnerp van een zingende zaag. Nooit eerder gezien of gehoord, maar het past wonderwel in deze compositie.

Later lees ik dat de componist, om een optimale beluistering van het werk mogelijk te maken, er bewust voor gekozen heeft maar een deel van de gezongen teksten in het programmaboekje op te nemen.

Als de laatste klanken wegsterven klinkt al gauw een luid applaus. Van mij had het nog wel even stil mogen blijven.

Maastricht, september 2015