Synagoge

Als concertlocatie staat de Neve Shalom Synagoge in Istanbul op de posters genoemd. Mooi, denk ik, dat ze ook hier oude religieuze gebouwen als concertlocatie gebruiken.

Wanneer we het straatje inlopen zien we verspreid stoere bewakers staan die het geheel een dreigende sfeer geven. We herkennen de moskee die achter een stalen voorgevel verscholen gaat maar de dikke voordeur blijft gesloten voor ons. Een van de bewakers wijst naar een zijstraatje waar nog meer bewakers staan die ons een dikke stalen deur inleiden.

Het hele gebouw is aan de binnenkant als een bunker ingericht. Onze rugzakjes en mobieltjes moeten op de band om gescand te worden. Vervolgens worden we in groepjes door drie sluizen geleid die door 10 cm dikke stalen deuren met elkaar verbonden zijn. De bewakers met oortelefoontjes zijn erg vriendelijk maar ook bloedserieus.

Uiteindelijk komen we uit in een soort foyer waar zo’n 100 mensen in feestelijke kleding gelaten staan of zitten te wachten tot de gebedsruimte annex concertzaal opengaat. Ik ben behoorlijk underdressed want ik heb de hele dag gefietst en ben navenant gekleed, had bedacht dat dat niet op zou vallen in een donker kerkgebouw. Maar het schijnt niemand te storen want is het voor iedereen wel duidelijk dat we niet tot de club behoren; waarschijnlijk komen de meeste bezoekers hier ook regelmatig voor de gewone diensten.

2014_IstanbulDe synagoge is de grootste en belangrijkste van Istanbul en wordt nog gewoon door de Joodse gemeenschap gebruikt. Onder de stoelen zien we gele helmen uitsteken. Als we de suppoost daarnaar vragen blijken deze inderdaad ter bescherming van de bezoekers bij een terroristische aanslagen bedoeld te zijn. Met die aanslagen hebben ze hier behoorlijk wat ervaring, bij de laatste waren15 slachtoffers te betreuren.

De houten stoelen kraken en het publiek is onrustig maar uiteindelijk wordt het stil en betreedt de 72-jarige Natalia Gutman met haar cello in haar hand het podium. Samen met de violisten uit haar trio speelt zij twee strijktrio’s van Beethoven. Maar de Bach-suite die zij alleen speelt maakt de meeste indruk en doet de gereed hangende helmen en de stalen sluisdeuren even vergeten.

Istanbul, 22 september 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.