Visser & Visser

(Opdracht: schrijf het verhaal bij deze foto’s)

Na amper een kwartier in de lucht is de stemming in de rieten mand tot het nulpunt gedaald en geeft de accountant de piloot de opdracht de luchtballon weer aan de grond te zetten. De ballonvaarder haalt z’n schouders op, zet de gasbrander op de waakvlam en trekt het ventiel open zodat de warme lucht uit de ballon kan ontsnappen.

Luchtballon1En het begon zo goed. Nadat zoonlief zijn advocatenopleiding met succes had afgerond had vader een verrassing voor hem in petto. In de enveloppe zat een voucher voor een gezamenlijke ballonvlucht om de vader-zoon relatie, die de laatste jaren wat deuken en schrammen had opgelopen, te herstellen en te verdiepen. Daar had vader, die zijn enig kind graag zag toetreden tot zijn accountantskantoor, alle vertrouwen in. En de grootste verrassing zou komen als de jongen de ballon zou zien. Daar was met grote letters de nieuwe naam van zijn toekomstige werkplek op geschilderd: ‘Visser & Visser’.

Als ze bij het weiland arriveren, ligt de ballon half opgeblazen in het gras. “Had ik je al verteld dat ik komend jaar door Azië wil gaan liften?”, vraagt de jonge man voorzichtig als hij de opbollende ballontekst ziet. De oude  man doet alsof hij het niet hoort en begint een enthousiast gesprek met de piloot.Luchtballon2

“Mooi”, zegt de zoon later als ze langzaam opstijgen en hij ziet hoe de zon in het oosten de hemel langzaam geel en rood kleurt. “Ja, prachtig”, antwoord zijn vader terwijl hij met neerhangende schouders naar zijn glimmende zwarte schoenen kijkt.

Dan is het stil en is alleen het geluid van de brander te horen.
“Azië…waarom in godsnaam Azië? En waarom een heel jaar? En daarna?” De oude man haalt met een wanhoopsgebaar zijn schouders op.

“Dáárom, pap”.

oktober 2015